Nie sú to povery: Vedci potvrdili, že ČERVENÁ farba má ohromný vplyv na...

Význam farieb je často presiaknutý veľkou symbolickou silou. Dokonca aj v modernom svete, kde povery vo svetle vedeckých poznatkov do ...

Význam farieb je často presiaknutý veľkou symbolickou silou. Dokonca aj v modernom svete, kde povery vo svetle vedeckých poznatkov do značnej miery vybledli, si mnohé farby zachovali svoje prastaré asociácie.

Fotogaléria

ČERVENÁ

Farba vášne má celý rad symbolických významov, vrátane otázky života, zdravia, sily, vojny, odvahy, hnevu, lásky a náboženstva.

Filozofia farieb bola v tradičných kultúrach natoľko kľúčová, že mala ovplyvňovať aj samotný zdravotný stav. Napríklad, ľudia verili, že červené predmety a väčšina červených drahokamov a kameňov majú blahodarné účinky a pôsobia preventívne proti chorobám. (V Ríme deti nosili červený koral ako talizman na ochranu pred chorobami a v Číne, z podobných dôvodov, kúsok červeného oblečenia, píše portál livescience.com.)

Zaujímavosťou je, že červená farba má ovplyvňovať aj športové výkony. Štúdia publikovaná v časopise Nature uvádza, že niekoľko futbalových tímov dosiahlo v zápasoch lepšie výsledky v červených dresoch. Naopak slabšie výkony mali podať vo farbách ako je biela či modrá.

Prečítajte si ďalšie zaujímavé fakty o bielej, čiernej a fialovej farbe na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});