Čo robiť, aby vám muškáty prežili zimu? Urobte s nimi TOTO a na jar budú opäť krásne a plné sily!

Dátum a počasie už jasne hovoria, že teploty klesajú a slnečného svetla ubúda. Čo môže byť pre tieto teplomilné rastliny zničujúce. Máme ...

Dátum a počasie už jasne hovoria, že teploty klesajú a slnečného svetla ubúda. Čo môže byť pre tieto teplomilné rastliny zničujúce. Máme preto pár rád na ich úspešné prezimovanie.

Fotogaléria

Obľúbené pelargónie alias muškáty sú vďačnou okrasou balkónov a záhrad. Ich charakteristická vôňa, farebná a tvarová hojnosť si našli cestu aj k slovenským pestovateľom okrasných kvetov. Preto si povieme, čo robiť, aby ste ich počas zimných mesiacov zachránili, a na jar nemuseli kupovať nové.

Izbové rastliny.
Kuriózny trik valcuje internet: Prečo by ste mali do kvetináča zapichnúť ZÁPALKU? Jej účinkom nebudete veriť! Zobraziť článok

Prezimovanie mimo bytu

Pred preložením z nich treba odstrániť odumreté alebo prebujnené časti, bez milosti ich odrežte, rastline tým len pomôžete. Pokojne aj na polovicu, aby sa prevzdušnila. Odrezky môžete dať rovno zakoreniť. Získate tak plán B pre seba, alebo neúspešnejšiu susedu.

Takto upravený muškát dajte prezimovať do chladnej miestnosti, kde nemrzne (teplota by tu nemala klesnúť pod 5 °C). Počas zimy ho raz do mesiaca trochu zalejte, ale neprelejte. Na jar mu opäť doprajte vlahu a slnko.  

Prezimovanie v byte

Výhodou muškátu je, že sa dá pestovať aj ako izbová rastlina (pokiaľ vám neprekáža jeho prenikavá vôňa). Nájdite mu miesto najlepšie na okennej parapete, kde má dostatok svetla (aspoň osem hodín). Tak nezačne hibernovať, ale ďalej funguje akoby v letnom režime.

Vo februári ho môžete trochu prihnojiť, a koncom marca opäť odstráňte odumreté časti. Zalievajte ho vždy až po preschnutí zeminy.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});