Pohánka je v našich zemepisných šírkach pôvodnou potravinou. Žiaľ, postupne ju vytlačili iné dovezené obilniny. Je to škoda, pretože má mnoho prospešných látok a je skvelá aj pre diabetikov. Zaraďte ju znova do jedálnička!
Ako na to?
Mrkvu nakrájajte na pásiky, vložte do vriacej vody a povarte približne 10 minút tak, aby bola mäkšia ale ešte stále "na skus". Po dovarení vodu zlejte a mrkvu odložte bokom. Na panvici si ohrejte olej alebo maslo, orestujte cibuľu, pridajte cesnak, koreniny a chilli.
Následnej pridajte aj mrkvu a pohánku. Pohánka musí pred pridaním napučať. Vysypte ju jednoducho do misy, pridajte štipku soli a zalejte vriacou vodou. Prikryte misku a nechajte napučať. Po pridaní mrkvy a pohánky dobre premiešajte a nechajte mierne vychladnúť. Pokvapkajte citrónovou šťavou, posypte koriandrom a pridajte si jogurt podľa vlastnej chuti.