Nezdravý životný štýl vás môže dostať do veľkých problémov: Čím skôr zabudnete na tieto potraviny, tým lepšie, ničia vám PEČEŇ!

Mnohí Slováci dávajú výberom stravy svojmu najväčšiemu orgánu brušnej dutiny poriadne zabrať. Neuvedomujú si, že nadmerný príjem niektorých ...

Mnohí Slováci dávajú výberom stravy svojmu najväčšiemu orgánu brušnej dutiny poriadne zabrať. Neuvedomujú si, že nadmerný príjem niektorých pokrmov môže pečeň nenávratne poškodiť.

Fotogaléria

Oplatí sa ju chrániť

Pečeň je jednou z našich najväčších žliaz s vonkajším vylučovaním, ktorá patrí k tráviacemu systému. Stará sa o látkovú premenu, podieľa sa na udržiavaní normálnej hladiny glukózy a detoxikácii, rovnako tak vylučuje žlč, ktorá má svoju dôležitú úlohu pri trávení tukov. Hmotnosť pečene u dospelých ľudí predstavuje 2 % telesnej hmotnosti (cca 1,5 kg). Jej poškodenie môže kvôli nesprávnej strave viesť k vážnym ochoreniam.

Pozor na toxíny a otravu jedlom! Ak ste jednu z týchto potravín zjedli SUROVÚ, hrozia vám bolestivé zdravotné problémy Zobraziť článok

Na čo si dať veľký pozor?

Asi netreba dvakrát pripomínať, že hlavne mastné a vyprážané jedlá neprospievajú žiadnemu nášmu orgánu, pečeni zvlášť. Všetky tie chutné hranolky, hamburgery, rezne či langoše sú plné nasýtených tukov, a to poriadne pečeni sťažuje správne fungovanie. Nadmerné zaťaženie sa môže prejaviť jej zápalom, čo vedie k zjazveniu, t.j. cirhóze.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});