Mnohí Slováci dávajú výberom stravy svojmu najväčšiemu orgánu brušnej dutiny poriadne zabrať. Neuvedomujú si, že nadmerný príjem niektorých pokrmov môže pečeň nenávratne poškodiť.
Oplatí sa ju chrániť
Pečeň je jednou z našich najväčších žliaz s vonkajším vylučovaním, ktorá patrí k tráviacemu systému. Stará sa o látkovú premenu, podieľa sa na udržiavaní normálnej hladiny glukózy a detoxikácii, rovnako tak vylučuje žlč, ktorá má svoju dôležitú úlohu pri trávení tukov. Hmotnosť pečene u dospelých ľudí predstavuje 2 % telesnej hmotnosti (cca 1,5 kg). Jej poškodenie môže kvôli nesprávnej strave viesť k vážnym ochoreniam.
Na čo si dať veľký pozor?
Asi netreba dvakrát pripomínať, že hlavne mastné a vyprážané jedlá neprospievajú žiadnemu nášmu orgánu, pečeni zvlášť. Všetky tie chutné hranolky, hamburgery, rezne či langoše sú plné nasýtených tukov, a to poriadne pečeni sťažuje správne fungovanie. Nadmerné zaťaženie sa môže prejaviť jej zápalom, čo vedie k zjazveniu, t.j. cirhóze.
- Tieto SUPERPOTRAVINY by ste si mali dopriať pravidelne, ak máte po päťdesiatke: Okrem zmiernenia menopauzy posilnia kosti a zlepšia trávenie! Zobraziť článok
- Zázračné SUPERKORENIE aj liek v jednom: Má protirakovinové vlastnosti a skrýva aj iné obrovské ZDRAVOTNÉ benefity! Poteší aj dámy, veď omladzuje Zobraziť článok