Chladnička ako kráľovná kuchyne pre vždy čerstvé a kvalitné potraviny

Chladnička patrí medzi spotrebiče, bez ktorých si dnešnú modernú domácnosť už nevieme ani len predstaviť.

Chladnička patrí medzi spotrebiče, bez ktorých si dnešnú modernú domácnosť už nevieme ani len predstaviť.

Fotogaléria

Mnohí si dokonca myslíme, že ide o vymoženosť súčasnej doby, história tohto spotrebiča však siaha až do 19. storočia, keď sa v roku 1834 Jacob Perkins pokúsil zostrojiť prvý chladiaci box, avšak s využitím pre ľudské zdravie škodlivého éteru sa v praxi veľmi neujal. Dnes je tomu úplne inak.

V priebehu rokov a technologického pokroku sa z chladničiek stali špeciálne VIP boxy, ktoré so svojimi inteligentnými funkciami slúžia na uchovávanie vždy čerstvých potravín a ich trvanlivosti.

Umelkyňa konzervácie a záchrankyňa čerstvosti

Chladnička má jednu hlavnú úlohu, ktorou je uchovávanie potravín. Nízka teplota v nej spomaľuje rast baktérií a kvasiniek, vďaka čomu zostávajú potraviny dlhšie čerstvé. V tomto dômyselnom a prepracovanom zariadení tak môžeme skladovať rôzne potraviny, vrátane čerstvého ovocia a zeleniny, mäsa, mliečnych výrobkov a nápojov.

V chladničke sa dajú odkladať aj hotové jedlá, na ktorých rýchly ohrev sú potom ideálne mikrovlnky.

Aby vám ale tento moderný spotrebič zaistil najvyššiu kvalitu a čerstvosť potravín, je dôležité ich vedieť v ňom aj správne skladovať. Mäso, ryby a mliečne výrobky by napríklad mali byť uložené na spodných policiach, ovocie a zelenina patria do oddelených zásuviek. Nápoje ako mlieko či čerstvé ovocné šťavy je najlepšie uložiť do dverí, kde je teplota o niečo nižšia. Moderné chladničky majú tiež špeciálne zásuvky na zeleninu a ovocie, ryby a morské plody či stojany na fľaše.

Energeticky efektívna a multifunkčná hrdinka

Chladničky sú dnes aj energeticky efektívnejšie ako pred niekoľkými rokmi. Často sú označované energetickým certifikátom, ktorý zaručuje ich šetrnosť voči životnému prostrediu aj nižšiu spotrebu energie. Okrem základnej funkcie uchovávania a chladenia potravín ponúkajú aj rôzne doplnkové vymoženosti, ako sú vstavané mrazničky, výrobník ľadu a zásobník na vodu.

Čo sa týka moderných funkcií a technológií, ktorými môžu chladničky disponovať a zlepšiť tak samotné skladovanie potravín, medzi tie vyhľadávané možno zaradiť:

- antibakteriálnu ochranu; 
- nulovú zónu;
- technológiu No Frost – zabraňuje vytváraniu námrazy;
- systém MultiFlow – podieľa sa na udržiavaní optimálnej teploty, čím chráni kvalitu potravín;
- funkciu SuperCool – rýchle chladenie;
- a mnoho ďalších.

Obzeráte sa po novej chladničke? Okrem základných parametrov, ako je spotreba či hlučnosť, nezabudnite teda zohľadniť aj technológie. Ponuka sa pri jednotlivých značkách môže líšiť.

Mikrovlnka: rýchlovka pre vaše chladničkové dobroty

Okrem chladničky sú neoceniteľnými spotrebičmi v každej modernej kuchyni aj mikrovlnky. Toto zariadenie je známe svojou schopnosťou rýchlo ohriať jedlo, čím šetrí čas a energiu.

Mikrovlnné žiarenie dokáže preniknúť do potravín a ohrievať ich zvnútra von. To umožňuje rýchly ohrev jedla, aj takého, ktoré ste práve vytiahli z chladničky. Vďaka mikrovlnke tak nie je potrebné čakať na to, aby sa jedlo dostalo do správnej teploty viac ako niekoľko sekúnd či minút. Okrem funkcie ohrevu je mikrovlnka vhodná aj na varenie a rozmrazovanie potravín.

Ak vám teda záleží na tom, čo každý deň konzumujete a v akej kvalite, tieto spotrebiče by sa mali stať súčasťou vašej kuchyne. Čerstvé potraviny sú zdravšie a omnoho lepšie chutia.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk