Počasie má veľký vplyv aj na naše zdravie. Preto sa pred prichádzajúcou jeseňou a zimou treba dať do čo najlepšej formy, aby naše telo lepšie vedelo bojovať proti vírusom a ochoreniam.
Slnka je už pomenej, a tak sa na získavanie dôležitého vitamínu D si musíme zabezpečiť pomocou vhodnej stravy. Po označením „vitamín D“ sa nachádza niekoľko vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré si naše telo bohužiaľ nevie vyrobiť samo. Dôležitý je v tom, že posilňuje našu imunitu, prispieva k správnej činnosti svalov, zdraviu kostí a zubov, dobrému fungovaniu mozgu, pomáha aj ohľadom autoimunitných ochorení.
Z potravín by ste mali siahnuť najmä po tučných rybách (losos, tuniak, sardinky, sleď), vnútornostiach (najmä pečeň), oleji z treščej pečene, krevetách, ustriciach, hubách, vaječných žĺtkoch (najlepšie od sliepok z voľného výbehu), kvasniciach alebo kakau.
Sleďa viete pripraviť vyprážaného, vareného, duseného, údeného, nakladaného a občas zablúdite po jeho kúsky z konzervy. Patrí spolu so sardinkami k najlepších zdrojov vitamínu D, pretože ich 100 gramov dokáže pokryť asi štvrtinu denného odporúčaného množstva dospelej osoby.