Jedným z našich najdôležitejších zmyslov je čuch. Preto nám vône či zápachy vedia v mnohom napovedať o určitom jedle, mieste či osobe.
Určite ste zažili situáciu, že ste otvorili nejaké dvere a narazili na zatuchnutú miestnosť (verejná toaleta, stará pivnica…), alebo okolo vás prešiel človek, z ktorého „osobného vánku“ vás až oči začali štípať, či vám do nosa udrela vôňa jedla, ktoré ste sa pre istotu rozhodli nekonzumovať.
Záleží na individuálnom vkuse, ale väčšina ľudí si príjemne užíva vôňu čokolády, kvetov alebo kozmetiky. Naopak hnijúce odrezky mäsa, zatuchnuté mokré oblečenie alebo zhnité vajíčka dokážu pekne zdvihnúť žalúdok. Vône a pachy sú pre ľudí z evolučného hľadiska dôležitými signálmi, podľa ktorých vieme určiť, že je pre nás niečo nebezpečné, pokazené alebo nákazlivé.
Štúdia britských vedcov skúmala preferencie 235 ľudí rozdelených do deviatich skupín podľa ich životného štýlu a kultúrnych zvyklostí.
Výsledok z oboch koncov rebríčka asi nebude prekvapením – za najpríjemnejšiu vôňu vybrali lahodnú vanilku a na popredných miestach sa umiestnila aj vôňa broskyne.