Po kúpaní v bazéne môžete dostať ZÁPAL UCHA. Čo s tým, ako mu predísť a kedy by ste mali navštíviť lekára? POZOR, existuje aj agresívna forma ochorenia

Niekedy však po dlhom kúpaní v studenej vode nasleduje ťažké prebudenie: svrbia vás alebo dokonca bolia uši. To je nielen nepríjemné, ...

Niekedy však po dlhom kúpaní v studenej vode nasleduje ťažké prebudenie: svrbia vás alebo dokonca bolia uši. To je nielen nepríjemné, ale aj dôsledok plávania v bazéne, mori a pod.. Tu je všetko, čo by ste mali vedieť o zápale ucha po plávaní.

Fotogaléria

Ako liečiť zápal ucha po kúpaní

V zásade nie je dôvod na obavy, zápal by mal po niekoľkých dňoch prejsť sám. Ak sa však bolesť alebo svrbenie zhoršia alebo trvajú dlhšie ako 24 hodín, určite by ste mali navštíviť lekára a nechať sa vyšetriť. Pri bolestiach a opuchoch sa dajte vyšetriť na ORL, aby sa zvukovod vyčistil a zápal sa dal odborne liečiť.

Opatrenia na zamedzenie infekcie

Po skoku do bazéna je vhodné si uši vypláchnuť čerstvou alebo pitnou vodou. Tiež by ste mali vypustiť prebytočnú vodu zo zvukovodu naklonením hlavy doľava a potom doprava. Lepšiemu rozpusteniu vody môže pomôcť aj mierne potiahnutie za ušný lalôčik.

Potom by ste mali vonkajšiu časť uší dôkladne vysušiť uterákom. Po plávaní môžete zvážiť aj použitie špeciálnych ušných kvapiek, ktoré obnovia prirodzený ochranný film pokožky.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});