August je aj mesiacom dozrievania tmavomodrých čučoriedok. Nedajte sa pomýliť malými rozmermi bobúľ, skrývajú v sebe veľa zdraviu prospešných látok.
Koľko si z nich dopriať?
Podľa londýnskych vedcov z King's College denná konzumácia čučoriedok pomáha znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení o 20 percent (najmä u žien v mladom a strednom veku). Najlepšie výsledky dosiahli ženy, ktoré konzumovali aspoň tri šálky čučoriedok alebo jahôd týždenne.
Jedna šálka zároveň zabezpečuje štvrtinu odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Podľa niektorých štúdií ich pravidelná konzumácia pomáha s udržiavaním kognitívnych schopností u starších žien, ale zlepšujú aj krátkodobú pamäť a pohybovú koordináciu.
Viac dôkazov prečo si dopriať toto zázračné bobuľové ovocie už asi netreba.
Na záver len malé odporúčanie pre ľudí, ktorí užívajú lieky na riedene krvi. Kvôli obsahu vitamínu K (ktorý inak pomáha pri vstrebávaní vápnika a znižuje riziko lámania kosti) môžu čučoriedky ovplyvniť ich účinok. To už stojí za konzultáciu s lekárom či lekárnikom.