Sladký či pikantný sa skvele hodí na rôzne pokrmy. Zdatné záhradkárky s bohatou úrodou paradajok si ho ale radšej varia vlastný. Čo? No predsa kečup.
Fotogaléria
Potrebujete:
- 1 kg paradajok
- 3/4 jednej červenej cibule
- 1 a pol strúčika cesnaku
- 13 g sušených paradajok
- 3/4 PL cukru
- cca 0,4 PL červenej papriky
- cca 0,4 PL klinčekov
- štipka muškátového orieška
- kúsok čili papričky
Príprava:
Čerstvé a zrelé paradajky umyte, odstopkujte a nakrájate na väčšie kúsky. Tie následne vložte do veľkého hrnca a smelo pridajte naraz všetky ostatné suroviny. Cibuľu, cesnak a sušené paradajky radšej tiež nakrájané.
Všetko spolu na miernom ohni popri miešaní priveďte do varu a pokračujte, kým nie je uvarená asi tretina. Potom paradajky sceďte cez sito a znova prevarte. Opäť varte dokiaľ nezískate hustú konzistenciu.
Hotový kečup nadávkujte do čistých fliaš. Tie po uzatvorení postavte hore dnom na vrchnák aspoň na 5 minút. Táto vlastnoručne pripravená domáca dobrota vám vydrží na suchom a chladnom mieste aj trištvrte roka. Po otvorení kečup samozrejme skladujte v chladničke.