Kuchynská, morská alebo himalájska: Vyberte si tú správnu SOĽ, ktorá zaťažuje telo menej a je považovaná za najčistejší druh!

Nájdete ju v každej kuchyni na svete. Bielu sypkú soľ okrem kuchárov používajú aj cukrári, ale neslúži iba ako dochucovadlo, pre náš ...

Nájdete ju v každej kuchyni na svete. Bielu sypkú soľ okrem kuchárov používajú aj cukrári, ale neslúži iba ako dochucovadlo, pre náš život je veľmi dôležitým prvkom.

Fotogaléria

Vo filmovej rozprávke Soľ nad zlato musela najmladšia princezná presvedčiť svojho kráľovského otca, že prirovnanie jej lásky k nemu k soli nie je rúhaním. A mala pravdu, bez chloridu sodného (NaCl) by sa nám žilo veľmi ťažko, pretože sa jedná o veľmi potrebnú zlúčeninu dôležitú pre správne životné funkcie väčšiny organizmov.

Tekutá soľanka

Teraz už len vyriešiť dilemu, ktorá soľ je pre nás najlepšia. Najčastejšie sa toto biele dochucovadlo získava buď odparovaním morskej vody, alebo ťažbou v podzemí. Ak ste niekedy boli v prešovskom Solivare, tak tam vás sprievodcovia poučili, že tu v minulosti zo zeme ťažili tekutú soľanku, ktorú potom varili na obrovských kovových platniach a odparením vody dostávali po vyčistení soľ.

Potraviny, ktoré sa nekazia: Pri týchto vás dátum spotreby trápiť nemusí Zobraziť článok

Nás teraz bude zaujímať rozdiel medzi odparovanou morskou a ťaženou kuchynskou. Tá druhá prechádza množstvom „čistiacich“ procesov a je bohatšia na živiny, ale morská je naopak prirodzene čistejšia. Možno ste si všimli, že morská soľ sa na vlhkom vzduchu postupne zhlukuje (pridáva sa do nej menej chemických prísad), pričom obyčajná kuchynská je sypká ako piesok.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});