Pomôže tráveniu, dychu aj pri kašli: Dôvodov, prečo by ste mali siahnuť po ANÍZOVOM ČAJI, je niekoľko, omladzujúci účinok je len začiatok!

Ste na dovolenke a užívate si preplnené švédske stoly? Treba si dopriať, ale zasa s mierou, aby ste zbytočne nemali zažívacie problémy.
  • Zdroj: Getty/al62

Ste na dovolenke a užívate si preplnené švédske stoly? Treba si dopriať, ale zasa s mierou, aby ste zbytočne nemali zažívacie problémy.

Aníz (lat. Pimpinella anisum) je zdravá bylinka a korenie, ktorú používali starí Egypťania už 1500 rokov pred Kristom. Našli pre ňu využitie v gastronómii (dochucovanie nápojov a potravín), kozmetike aj medicíne (na svieži dych, ako protijed, na trávenie, proti depresii a na omladenie). Pokiaľ ste niekedy ochutnali grécke ouzo či francúzsky pastis, tak si tú chuť viete okamžite predstaviť.

Spomalený metabolizmus aj spaľovanie tukov NAKOPNETE týmito osvedčenými nápojmi: Obzvlášť po 50-ke treba po nich siahnuť! Zobraziť článok

Obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vitamíny (A, B, C) a z minerálov železo, mangán, vápnik, meď. Zrelý aníz má aromatickú vôňu (vďaka éterickému oleju anetolu) a korenisto jemne sladkú chuť.

V liečiteľstve sa využíva hlavne odvar / čaj. Aníz je výborný k podpore vykašliavania, podporuje tvorbu materského mlieka a žuvanie semien eliminuje zápach z úst. Zvyšuje tvorbu žlče, zrýchľuje trávenie a obmedzuje nadúvanie. Pôsobí proti črevným katarom a kŕčom tráviaceho traktu (napr. keď do rozhorúčeného tela rýchlo nalejete ľadový bublinkový nápoj)

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});