Možno ste niekedy pohľadom zablúdili na zloženie potravín a nápojov. A aj ste si túto aminokyselinu všimli v zozname obsiahnutých látok, ale netušili ste, aký má významný priaznivý účinok.
Fotogaléria
Kde všade nájdete taurín?
Jeho zdrojom sú mliečne výrobky, mäkkýše, morčacie a kuracie červené mäso, ale dá sa kúpiť aj vo forme výživového doplnku. Je jednou z prísad v presladených energetických nápojoch (1000 až 2000 /mg na cca 0,3 plechovku).
Ale pozor, pri dlhodobom prekračovaní odporúčaných dávok (nad 5 000 mg) sa môžu dostaviť nežiaduce účinky – hnačky, poruchy pamäte či útlm centrálneho nervového systému.
* Taurín (resp. kyselina amidosírová) je organická kyselina obsahujúca síru. Vzniká v tele z dvoch iných aminokyselín a nachádza sa vo väčšine buniek a svalovine. Najviac sa ho nachádza v mozgu, sietnici oka, srdcovom svale, kostrovom a hladkom svalstve, krvných doštičkách a jednom druhu bielych krviniek.