Poznali ho už naši predkovia pred vyše 5 tisíc rokmi. Toto zdravé dochucovadlo vzniká kvasením cukru z jabĺk, pričom vzniknutá kyselina octová sa zriedi vodou a obohatí kvasnicami.
A čo chudnutie?
Účastníci istej štúdie tri mesiace pravidelne na obed a večeru prijímali 15 ml jablčného octu (cca 2 PL). Zároveň konzumovali o 25O kalórií menej pod svoj bežný denný kalorický príjem.
Odborníci zistili, že skupina konzumujúca ocot schudla v porovnaní s inou kontrolnou skupinou (bez príjmu octu) až o 4 kilogramy viac. Zároveň v „octovej“ skupine zaznamenali aj nižšie hladiny krvného cholesterolu.
Kyselina octová zabraňuje ukladaniu tukov v tele a zefektívňuje fungovanie metabolizmu. Predpokladá sa, že pravidelná konzumácia jablčného octu potláča chuť do jedla a zanecháva dlhší pocit sýtosti.
Asi sa nikto nechystá ho konzumovať vo väčších množstvách, ale v rámci upozornenia jeho kyslosť vám môže v takom prípade podráždiť hrdlo, pažerák alebo zubnú sklovinu.