Poznali ho už naši predkovia pred vyše 5 tisíc rokmi. Toto zdravé dochucovadlo vzniká kvasením cukru z jabĺk, pričom vzniknutá kyselina octová sa zriedi vodou a obohatí kvasnicami.
Fotogaléria
Ako pomáha jablčný ocot pri zdravotných problémoch?
Počas experimentálnych štúdii si výskumníci si všimli, že sa testovaným ľuďom pri pravidelnej konzumácii jablčného octu znormalizovala hladina viscerálneho a krvného tuku.
- Znížila sa aj hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, a zvýšila toho „dobrého“ HDL.
- Ľudom sa vo svaloch stimuloval prietok krvi a zlepšilo využitie krvného cukru.
- Pomáha s trávením a pri pálení záhy, posilňuje srdce a celý kadriovaskulárny systém.
- Vie rozjasniť pokožku tváre a zbaviť ju akné. Ak si do kúpeľa vo vani pridáte pár lyžíc tohto octu, tak pokožka celého tela bude jemnejšia.
- Využiť ho vedia aj ľudia s lupinami, ktorí si môžu umyť hlavu šampónom vyrobeným v pomere s vodou 1:1 (naniesť a nechať chvíľu pôsobiť, cca 2x týždenne).
- Zlepšuje aj nechty, ktorých nechtové lôžko bude zdravšie, a nechty pevnejšie a bez škvŕn (stačí aplikovať vatovou tyčinkou na miesto a nechať pôsobiť).
- Poradí si so zápachom z úst, ak do pohára vody pridáte jednu PL a vykloktáte.
- Leto sa nesie aj v znamení štípancov od dotieravého hmyzu, tak postihnuté miesto ním len potrite