Zlá macocha veru dobre vedela, prečo poslala Marušku do lesa pre jahody. Zjavne mala znalosti o ich priaznivých účinkoch, ktoré vám teraz prezradíme.
Aktuálne počasie tomu síce veľmi nenasvedčuje, ale od mája začína sezóna jahôd, ktoré sú po zime vítaným chuťovým a zdravým osviežením v najbližších mesiacoch. Netreba ich sladiť, lebo sú prirodzene sladké, treba ich len umyť a najlepšie ešte čerstvé zjesť. Alebo pridať do rôznych smoothie, dezertov, koláčov, nápojov či dokonca polievok.
Ľahko si s nimi obohatíte aj takú ovsenú kašu... a počas romantického večera aj pohár šampanského.
Sú vďačným spestrením jedálnička
Majú veľmi nízky obsah kalórií a sacharidov, takže sú vhodné aj počas chudnutia. Napríklad 100 gramov jahôd obsahuje len 32 kalórií a 8 gramov sacharidov - pričom väčšinu plodu tvorí voda.
Jahody ďalej obsahujú kyselinu citrónovú a jablčnú, triesloviny, vitamíny A, B, C, E, K, karotén, éterický olej, soli fosforu a stopové prvky železa, medi, chrómu a mangánu. Ich pravidelnou konzumáciou môžeme predchádzať obezite, cukrovke, kardiovaskulárnym problémom aj rakovine.