Aj šikovnej kuchárke sa občas stane, že niečo omylom presolí. Či už zo zábudlivosti (stresu), alebo jej jednoducho trochu „utečie ruka“.
Fotogaléria
Ono také správne dochucovanie je umením samým o sebe. Niekto sa striktne drží receptu, iní sa spoliehajú na pocitové sypanie soli, korenia či byliniek - veď teraz by to už „hádam bolo dobré“.
Aby sa potom všetci okolo stola netvárili, že servírované jedlo je pre nich trestom, máme pár trikov ako zachrániť presolené jedlo.
Čo teda robiť, aby vaše úsilie neputovalo komplet do odpadkového koša?
● Často sa v kuchyni pritrafí presolená polievka. Tu je riešenie ľahké, stačí pridať vodu (resp. neslaný vývar), aby sa zriedila koncentrácia soli.
● Niekedy k vode treba pridať aj použité suroviny – koreňová zelenina, zemiaky, cibuľa... Čím väčšia porcia, tým sa soľ lepšie rozplynie.