Skvelá komička Klaudia Rusnak popri materskej stíha prácu aj ZABÁVAŤ na Instagrame: Pozor, jej videá sú vysoko NÁVYKOVÉ, budete plakať od smiechu!

O rozhovor sme požiadali mladú komičku Klaudiu Rusnak (34), ktorá už niekoľko rokov svojimi vtipnými videami zabáva sociálne siete. Jej ...

O rozhovor sme požiadali mladú komičku Klaudiu Rusnak (34), ktorá už niekoľko rokov svojimi vtipnými videami zabáva sociálne siete. Jej insta profil @helloklaudi má cca 46,8 tisíca priaznivcov.

Fotogaléria

Klaudia sa v mladosti asi 15 rokov venovala tenisu, študovala v Spojených štátoch a v Holandsku odkiaľ sa vrátila kvôli rodine späť na Slovensko. Zažila si manažovanie v medzinárodnej firme. Počas materskej so synčekom sa rozhodla pre kreatívnejšiu dráhu, kde sa takpovediac viac našla.  

Vo svojich príspevkoch celkom slušne „nakladáte“ mužom. Rozoberáte ich správanie, vžité stereotypy o ženách, ich úlohu v rodine. U vás by typický macho asi nezabodoval. Naozaj je to s tými chlapmi až také zlé?

Nie každý deň. No poväčšine áno. Haha. Viete, treba sa zamyslieť nad tým, akú máme kultúru my, Slováci. Čo je tradičná slovenská rodina? Mama za kuchynskou platňou, najlepšie 8 hodín do dňa, muž v krčme komentuje pri štvrtom pive futbalový zápas, a nedajbože ak dôjde domov pred 9-tou, žeby tri deti už poslušne okúpané, nakŕmené nespinkali v postieľkach, zatiaľ čo by oprané prádlo spokojne viselo na vešiakoch a ožehlené košele voňali v skriniach.

Och, joj, kde sa toto vzalo? Rozumiem biológii a celej tej filozofii o ženských a mužských rolách, ale kde v ktorej knihe je napísané, že žena je otrok svojho muža a rodiny, a musí mať z toho nepochybne aj radosť? Táto rovnica mi nejak nevychádza, a to som bola v matike celkom dobrá.

Kde a v ktorom bode sme spravili ako ľudský druh chybu, že muž nevie kde má vo svojom vlastnom dome žehličku a korenie? Celé zle! Viete ono, nejde tak ani o tie role, no my, slovenské ženy sme sa naučili akceptovať takýto extrém, kedy je absolútne ok, že žena vedie celý chod domácnosti, od bodu, kedy sa deti ráno zobudia až po guličkovanie ponožiek v noci, čiže 24-hodinová práca, ktorá nemá nastavenie out-of-office.

Ako bonus, slovenská žena nemá absolútne žiadne vlastné financie, čiže keď ju náhodou muž opustí, ostane s holým zadkom (veď ona nezarábala, bola doma) musí sa postarať o tri hladné deti a je mentálne na dne, pretože už dlhšiu dobu ide nad svoje kapacitu.

Keby mám pokračovať – prácu si tak ľahko nenájde, lebo bola 6 rokov na materskej a „váľala si doma šunky“, zatiaľ čo chlap bol loviť denno denne mamutov. Ono možno ten mamut v roku 2023 znamená navariť raz do týždňa svojej rodine večeru alebo nedeľný obed, poukladať bielizeň, alebo dať priestor aj manželke na sebarealizáciu.

Upcyklátorka Janka Hrdličková
Upcyklátorka Janka v ROZHOVORE: Sme otrokmi vlastnej pažravosti, kupovať tričká za 3 € je hlúposť! Zobraziť článok

Po rokoch v USA viete uviesť taký základný rozdiel medzi bežným americkým a slovenským mužom? Nakoľko ste vydatá, natíska sa otázka, či musí váš manžel doma poslúchať?

Americký muž sa až tak veľmi nelíši od toho Slovenského, čo sa týka domácich prác – nemajú to radi. Tam je len rozdiel ten, že americké ženy to odmietajú tiež, a preto má každý na to pomocnú silu. Dá sa to aj inak. Žila som aj v Holandsku a tam, čo sa týka domácnosti to pekne funguje.

Holandský chlap sa ukážkovo stará o deti a medzi matkou a otcom je rozdiel minimálny. Čo sa týka domácich prác, majú to tiež podelené. Samozrejme treba podotknúť, že Holanďanky idú do práce po troch mesiacoch materskej dovolenky, čo nepovažujem za ideálne ale aspoň majú finančnú autonómiu, čo sa o slovenských ženách povedať nedá.

Viete, je to taký začarovaný kruh u nás. Chceme a potrebujeme byť s našimi deťmi, no tým pádom nemôžeme zarábať peniaze a tým pádom to niektorí chlapi berú tak, že nezarábaš – nemáš právo rozhodovať, slovo tu mám ja. Škoda!

Paradoxne by som nechcela žiť ani s Holanďanom a ani Američanom, skúsila som to, a našla som si svojho Záhoráka, ktorý vie byť extrémne tvrdohlavý (ako pravý Záhorák) no v domácnosti, vo výchove a aj inde sme si rovnocenní. (smiech)

Osobne si myslím, že to je tým, že sme obaja bývalí športovci a vieme čo to znamená tímová práca, a tak to berieme aj doma. Nie je to postavené na jednom človeku, ktorý ťahá za desiatich. Takže môj muž neposlúcha vôbec, lebo nemusí. Máme rozdelené čo je koho zodpovednosť, aj keď prádlo neznáša. (smiech) Radšej než prádlo bude dve hodiny drhnúť mastné plechy. Ale čo majú tí muži s prádlom? To je nejaká evolučná malformácia.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});