Architektka Katarína spája prácu a koníček do nadčasového bývania: Akým farbám by sa vyhla v interiéroch, aj aké sú najnovšie TRENDY?

Každý z nás chce mať funkčný a zároveň útulný domov. Kto sa vyslovene trápi pri jeho realizácii, ten využije služby architekta.
  • Galéria23
  • Zdroj: arch. K. Moneva, kl_arch & design s.r.o. 

Každý z nás chce mať funkčný a zároveň útulný domov. Kto sa vyslovene trápi pri jeho realizácii, ten využije služby architekta.

Fotogaléria

Ako ženský web sme logicky oslovili ženu. Ing. Katarína Moneva (35) vyštudovala Stavebnú fakulu STU v Bratislave v odbore Pozemné stavby a architektúra.

V rozhovore sa napríklad dočítate:

  • ako sa zariaďuje menší byt
  • aké farby interiérov sú aktuálne v kurze
  • aké mala pocity po výhre v prestížnej súťaži
  • či sú slovenskí klienti pri návrhoch kreatívni
  • čo by odkázala mladým študentom architektúry

Aký bol váš prechod zo školy priamo do praxe? Predpokladám, že už počas školy ste chceli nabrať skúsenosti v nejakej zavedenej architektonickej kancelárii.  

Počas bakalárskeho štúdia som začala pracovala v architektonických ateliéroch a naberala skúsenosti. Škola vás naučí veľa teórie, ktorú samozrejme musíte ovládať, ale prax v zabehnutom architektonickom ateliéri Vám dá úplne iné skúsenosti ako škola.

V mojom odbore počas bakalárskeho štúdia sme mali veľa technických predmetov a teórie, až na inžinierskom štúdiu sme sa venovali hlavne kreatívnej tvorbe na rôznych projektoch. Počas inžinierskeho štúdia som kontinuálne pracovala v architektonickom ateliéri, takže prechod zo školy do praxe bol celkom prirodzený.

Od založenia vašej kancelárie v roku 2013 ubehlo už takmer desať rokov. To je celkom dobrý čas na malú rekapituláciu. Keď sa tak spätne obzriete, robili by ste niektoré veci ohľadom podnikania teraz inak?

Ani nie. Je to celé proces, v ktorom sa stále zdokonaľujete a čerpáte nové znalosti. Myslím si, že všetko má svoj čas, ktorý je potrebný na prirodzený vývoj. Každým novým rokom a každou zákazkou rastiem a zdokonaľujem sa.

Túžite si domov zariadiť podľa najaktuálnejších trendov? Toto sú TOP nábytkové novinky a dekorácie z parížskeho veľtrhu! Zobraziť článok

Trúfate si odhadnúť, koľko projektov ste už úspešne zrealizovali

Neviem povedať presne číslo. Nakoľko samotná realizácia nie je vždy v mojej réžií. To je samozrejme veľká škoda. Napriek tomu som mala aj mnoho klientov, ktorí návrh nepretvárali a snažili sa ho zachovať na 100%, vtedy má návrh zmysel.

Som rada ak môžem vstupovať aj do realizačnej fáze projektu, lebo práve vtedy vzniká mnoho detailov, ktoré treba vyriešiť priamo na stavbe.

Vylepšite kvalitu svojho života zelenými prírastkami: Tieto 4 rastliny zabránia šíreniu plesní a vyčistia vzduch vo vašej domácnosti Zobraziť článok

Zoberme si príklad mladej slovenskej rodiny, ktorá sa väčšinou tlačí v menšom byte. Máte nejaké osvedčené tipy, ako využiť malé priestory?

Každý môj klient je špecifický a tak k nemu aj pristupujem. Snažím sa vžiť do jeho bežného fungovania a uchopiť návrh hlavne funkčne a samozrejme esteticky, aby sa klient cítil príjemne. Predsa on bude využívať daný priestor každý deň. Ak máme rozdielne názory,  čo sa pokojne môže stať, snažím sa vždy vysvetliť a argumentovať môj názor na danú vec.

Malé byty sú väčšinou veľkou výzvou, ako ekonomicky a prakticky narábať s daným priestorom. V prvom rade sú nároky a požiadavky klienta čo sa týka fungovania a potreby úložného priestoru, ktorého treba mať samozrejme dostatok a využiť doslova každý milimeter.

Pri zariaďovaní malometrážnych bytov je dôležité rozdeliť priestor hlavne funkčne a určiť si priority, čo je pre mňa priorita a čo nie. Malé byty sa dajú veľmi pekne a funkčne zariadiť aj s menším rozpočtom. Veľké byty majú výhodu v tom, že sú veľkorysé a nemusíte rátať každý milimeter. Ale neznamená to, že sú ľahšie zariaditeľné.

Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});