Na úvod vám túto zaujímavú zeleninu trochu priblížime. Lufa rastie podobne ako šalátová uhorka. Aj chuťovo je niečo medzi ňou a cuketou. Čo neskonzumujete, viete využiť pri umývaní a čistení. Od svojho tela po celú domácnosť. Naozaj stojí za pozornosť.
Fotogaléria
Škrabka aj hubka
Vysušené lufy využijete v kuchyni rôznorodo. Jednou môžete čistiť zemiaky a koreňovú zeleninu. Druhou pekne umyjete riad aj drez. Pritom rýchlo schne, dlho vydrží a netreba ju dezinfikovať. „Lufou sa dá umývať aj kuchynský nábytok a spotrebiče, ale treba byť opatrný na povrchoch, ktoré sú citlivé na poškriabanie. Radšej si reakciu materiálu na lufu vopred vyskúšajte na malom, nenápadnom kúsku,“ odporúča Ladislav Jelen z kuchynského štúdia Oresi.
Pre zdravie a krásu tela
Má uplatnenie aj pri pokožke. Píling suchou lufou odporúčame robiť skôr v saune, je výborná aj na pedikúru. Po namočení lufa zmäkne a dajú sa ňou odstraňovať odumreté kožné bunky na celom tele. Ak netrpíte akné alebo iným zápalovým kožným ochorením, môžete si ňou očistiť aj tvár.
Kde všade viete lufu využiť?
- mladé plody do 10 cm sa konzumujú surové alebo tepelne upravené
- suchá lufa je dobrá prírodná špongia v kúpeľni aj v kuchyni
- pri umývaní nepoškodí ani sklo či keramiku
- lufou sa dajú dobre čistiť všetky druhy povrchov (riad, obuv, nábytok)
- dá sa používať v kombinácii s čistiacimi prostriedkami
- v porovnaní s bežnou špongiou sa lufa vysuší za veľmi krátky čas
- nedržia sa v nej baktérie a netreba ju sterilizovať
- po upotrebení patrí do kompostu (bio)