Holanďania vedia, ako na dobroty! V duchu hesla "najesť sa chutne, výdatne a zároveň kvalitne" sa nesie aj nasledovné menu, vyskladané výlučne z holandských tradičných jedál. Inšpirujte sa!
Obed: Erwtensoep - holandská hrachová polievka
Výdatná, údená hrachová polievka plná vlákniny a bielkovín! Okrem zeleného hrášku obsahuje mrkvu, cibuľu, pór, zeler a kvalitnú slaninu či údené koleno. To všetko dochutené soľou, korením a tymianom.
Holanďania erwtensoep radi konzumujú s krajcom domáceho čerstvého ražného chleba a ak sa vám pri predstave na uvedenú kombináciu zbiehajú slinky, dobrou správou je, že si takýto obed môžete ľahko vyrobiť aj sama!
Ako na to: polievku pripravujte zo žltého alebo zeleného hrášku. Slaninu nakrájajte na kocky a opekajte, kým sa neroztopí tuk. Pridajte všetku nasekanú zeleninu (okrem hrášku) a duste asi 5 minút. Potom prisypte hrášok a zalejte vodou. Nakoniec nechajte všetko pomaly dusiť - jeden a pol až dve hodiny na miernom ohni. Koreniny pridajte až na úplný záver.