Dobrých rád ohľadom varenia nie je nikdy dosť. Na jednu otázku ale nemajú "mäsožrúti" stále uspokojivú odpoveď.
V každej kuchyni sú iné zvyky. Kým niektoré robíme bezmyšlienkovite, a akosi nám pripadajú prirodzene správne, iné sa učíme od starších a skúsenejších kuchárov.
Kto varí z mäsa, tak toho už veľakrát napadlo, či ho má alebo nemá opláchnuť pred prípravou čistou vodou. Už len pre ten pocit, že keď ho vyberieme z plastovej fólie, tak je väčšinou také klzko-slizké.
Logika hovorí umyť, lenže americká vládna agentúra Správy potravín a liečiv (US Food and Drug Administration, FDA) odporúča neumývať surové mäso pred manipuláciou s ním.
Počas umývania sa totiž cez odstrekujúcu vodu dostávajú baktérie z mäsa do najbližšieho okolia drezu (napríklad odkvapkávač, umytý riad, utierky na riad, naše oblečenie...), kde sa ďalej množia, a v horšom prípade môže nastať až otrava jedlom.
Všetky nežiaduce baktérie a choroboplodné zárodky sa zničia dôkladnou tepelnou úpravou. Teda varením, pečení, grilovaním (nad cca 60 °C). Nezabudnite si po manipulácii so surovým mäsom poriadne umyť ruky teplou vodou a mydlom.