Architektka Katarína spája prácu a koníček do nadčasového bývania: Akým farbám by sa vyhla v interiéroch, aj aké sú najnovšie TRENDY?

Každý z nás chce mať funkčný a zároveň útulný domov. Kto sa vyslovene trápi pri jeho realizácii, ten využije služby architekta.
  • Galéria23
  • Zdroj: arch. K. Moneva, kl_arch & design s.r.o. 

Každý z nás chce mať funkčný a zároveň útulný domov. Kto sa vyslovene trápi pri jeho realizácii, ten využije služby architekta.

Fotogaléria

Sú Slováci pri svojich požiadavkách na návrhy stále skôr konzervatívni, alebo sa nechajú prehovoriť aj na niečo odvážnejšie

Záleží na osobnosti, ale väčšina sú konzervatívni. Momentálne je veľmi obľúbená kombinácia dubového dreva s pieskovou farbou. Avšak možných kombinácií a variácií v tomto odtieni  je veľa, takže každý interiér vie byt svojim spôsobom jedinečný. Niekedy sa snažím presadiť aj trochu odvážnejšie materiály a tmavšie farby ak nám to daný priestor umožňuje.

Myslíte si, že sa dá odhadnúť, ktorý návrh robil architekt a ktorý architektka?

Nie vždy. Niektorí architekti/ architektky majú veľmi čitateľný rukopis, ale nie je to pravidlo. Neznamená to, že ak vidíte útulný interiér musela ho zákonite robiť žena. Napriek tomu si myslím, že žena je predsa jemnejšia a vkladá do interiéru trochu svojej ženskosti.

Kate Winslet predala svoj strešný duplex v New Yorku za 5,3 milióna dolárov.
Zariadenie v byte Kate Winslet odhalilo jej vkus: Luxus z Titanicu nečakajte! Zobraziť článok

V ostatnom čase vidieť v bytoch hlavne kombinácie so sivou farbou. Hoci je neutrálnou a vďačnou farbou, nie je to trochu škoda pri toľkých iných farebných možnostiach?

Ak sivú farbu použijete v kombinácií s drevom, daný priestor sa zjemní. Momentálne sú veľmi populárne aj monochromatické interiéri v jednej farbe napríklad béžovej, alebo tzv. tón v tóne. Pôsobia veľmi jemne a nerušivo. Ja som zástanca zemitých farieb v kombinácií s čiernou alebo antracitovou farbou v nejakom kontraste.

Chcem, aby každý návrh bol nadčasový, to znamená, že vás neomrzí ani po rokoch. Preto by som nevolila moc sýte a výrazné farby. Ak chcete použiť farby, skôr ich používať v doplnkoch, ako sú stoličky, vankúše, koberce atď. V detských izbách sa nebojím použiť farby, ale nie moc intenzívne, skôr pastelové.

Catherine Zeta Jones
Štýlovejšiu výzdobu ste nevideli: Catherine Zeta-Jones ukázala svoj prepychový dom! Zobraziť článok

Dokážete teraz odhadnúť, akým štýlom sa bude uberať bytová architektúra na Slovensku?

Myslím si, že čím ďalej tým viac si ľudia uvedomujú aká je služba architekta/ tky prínosom, a ako im to uľahčuje navrhovanie svojho vysnívaného domova. Ďalším pozitívom je aj úspora financií, lebo klienti neurobia pokus/ omyl, ale idú na istotu a sú vedení správnou cestou. Čo sa  týka štýlu pri zariaďovaní, nemyslím si, že sa posunie niekde do veľkej farebnosti a odviazanosti. 

Podľa môjho názoru budú interiéry riešené čoraz viac minimalisticky s použitím prírodných odtieňov a materiálov. Samozrejme dôležitým faktorom pri zariaďovaní je aj rozpočet, ale aj s malým rozumným rozpočtom sa dá veľmi pekne a vkusne zariadiť interiér. 

Viac štýlových fotiek nájdete aj v našej galérii.

Rok 2021 ste mali celkom úspešný v tom, že Spolok architektov Slovenska a Fond výtvarných umení vám udelili nomináciu na Cenu Dušana Jurkoviča za dielo “Byt pre mladú rodinu, Bratislava”. Aký to bol pocit?

Výborný a zároveň jedinečný pocit, nakoľko táto cena je špecifická v tom, že nemá kategórie a víťazí iba jedno dielo. Medzi nominovanými dielami v danom roku neboli iba interiéri, ale aj iné architektonické diela.

Pokračovanie na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});