Odborníci upozorňujú, kedy NEJESŤ banány: Takto sa vďaka nim dopracujete k štíhlosti, dobrej nálade a kvalitnému spánku!

Žlté podlhovasté exotické ovocie je skvelé na rýchle zasýtenie, či ako prísada do rôznych jedál. Benefitov má ale okrem nízkej ceny a ...

Žlté podlhovasté exotické ovocie je skvelé na rýchle zasýtenie, či ako prísada do rôznych jedál. Benefitov má ale okrem nízkej ceny a výživnej hodnoty oveľa viac.

Fotogaléria

Banány majú podľa zrelosti okrem inej chuti aj rôzne účinky na naše zdravie:

Zelený banán

Má zvyčajne glykemický index 30, v porovnaní s hodnotou 58 pre zrelý banán. Rezistentný škrob je dobrý nielen na ustálenie hladiny cukru v krvi, ale živia sa ním aj „dobré“ baktérie v hrubom čreve.

Zelené banány nám môžu pomôcť pri hnačke a zápche, a sú dobrou prevenciu pred rakovinou čriev a cukrovkou typu 2. Pokiaľ máte problémy s trávením, môžu vo vás zanechať pocit plynatosti alebo nafúknutého brucha.

Štyri malé zázraky, ktoré dokáže s vaším telom obyčajný citrón: Belšie zuby či pevné nechty sú IBA ZAČIATOK! Zobraziť článok

Žltý banán

Počas zrenia sa škrob v banáne premení na cukor, čo z nich robí dobrý zdroj rýchlej energie. Žlté sú ľahšie stráviteľné a majú najvyšší obsah vitamínu C spomedzi ostatných farieb. Siahnuť by po tejto verzii mali pred tréningom aj športovci, nakoľko je ľahšie stráviteľný a zlepšuje výdrž.

Fantastická mňamka z chladničky: Pripravte si banánovo-jogurtovú tortu bez pečenia Zobraziť článok

Žltý banán s hnedým škvrnami

Hnedé škvrny naznačujú, že ešte viac škrobu sa premenilo na cukor. Podľa vedcov úplne zrelý banán produkuje určitú látku, ktorá má schopnosť bojovať proti abnormálnym bunkám a posilniť našu imunitu proti rakovine.

Takéto banány sú 8x účinnejšie pri zvyšovaní sily bielych krviniek ako banány so zelenou šupkou. Stupeň protirakovinového účinku zodpovedá stupňu zrelosti – čím viac škvŕn, tým väčšia sila posilnenia imunity.

Hnedý banán

Prezretý je vynikajúci ako prírodný zdroj sladkosti (pre koláče či zmrzlinu). Môžu dokonca začať kvasiť, čím stratia mnohé zo svojich nutričných výhod. Stále však obsahujú asi 13 %, antioxidačných látok.

Škodí, či pomáha? Možno vás prekvapí, čo sa stane s vaším telom, ak zjete každý deň kúsok zázvoru Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});