Žlté podlhovasté exotické ovocie je skvelé na rýchle zasýtenie, či ako prísada do rôznych jedál. Benefitov má ale okrem nízkej ceny a výživnej hodnoty oveľa viac.
Banány majú podľa zrelosti okrem inej chuti aj rôzne účinky na naše zdravie:
Zelený banán
Má zvyčajne glykemický index 30, v porovnaní s hodnotou 58 pre zrelý banán. Rezistentný škrob je dobrý nielen na ustálenie hladiny cukru v krvi, ale živia sa ním aj „dobré“ baktérie v hrubom čreve.
Zelené banány nám môžu pomôcť pri hnačke a zápche, a sú dobrou prevenciu pred rakovinou čriev a cukrovkou typu 2. Pokiaľ máte problémy s trávením, môžu vo vás zanechať pocit plynatosti alebo nafúknutého brucha.
Žltý banán
Počas zrenia sa škrob v banáne premení na cukor, čo z nich robí dobrý zdroj rýchlej energie. Žlté sú ľahšie stráviteľné a majú najvyšší obsah vitamínu C spomedzi ostatných farieb. Siahnuť by po tejto verzii mali pred tréningom aj športovci, nakoľko je ľahšie stráviteľný a zlepšuje výdrž.
Žltý banán s hnedým škvrnami
Hnedé škvrny naznačujú, že ešte viac škrobu sa premenilo na cukor. Podľa vedcov úplne zrelý banán produkuje určitú látku, ktorá má schopnosť bojovať proti abnormálnym bunkám a posilniť našu imunitu proti rakovine.
Takéto banány sú 8x účinnejšie pri zvyšovaní sily bielych krviniek ako banány so zelenou šupkou. Stupeň protirakovinového účinku zodpovedá stupňu zrelosti – čím viac škvŕn, tým väčšia sila posilnenia imunity.
Hnedý banán
Prezretý je vynikajúci ako prírodný zdroj sladkosti (pre koláče či zmrzlinu). Môžu dokonca začať kvasiť, čím stratia mnohé zo svojich nutričných výhod. Stále však obsahujú asi 13 %, antioxidačných látok.