Mikrovlnná rúra sa v úlohe skladného pomocníka nachádza v každej modernej kuchyni. Jej používanie je jednouché, ale má svoje pravidlá, ktoré by ste mali poznať.
A teraz nemyslíme len to, že do nej nepatria žiadne kovové predmety (príbor, alobal, vrchnáky zo zaváranín, poháre so zlatými ozdobami…) či sa v nej nevarí vajíčko na tvrdo (môže vnútri vybuchnúť, a to čistiť naozaj nechcete), je toho oveľa viac.
Zohrievanie v mikrovlnke nám šetrí čas. Lenže všetko s rozumom, lebo pri nevedomosti, ho stratíte napríklad čistením prístroja alebo rovno výmenou. Čo v nej radšej nezohrievať?
Čili
Pálivá zlúčenina kapsaicín sa pri zahriatí dokáže vypariť do uzatvoreného priestoru, a keď otvoríte dvierka, vzniknutá para vám podráždi oči, nos, hrdlo a pľúca. Papričky namiesto zohrievanie do mikrovlnky radšej opekajte, duste alebo grilujte.
Vajíčko
Pri zohrievaní sa v nich hromadí horúca para, ktorá sa kvôli bielkovine nemôže uvoľniť. Keď ho po vybratí rozrežete (alebo nedajbože vložíte do úst), vajce ohriate v mikrovlnke môže ľahko explodovať. Vajíčko na tvrdo radšej pred zohrievaním nakrájajte na štvrtiny, a po zohriatí vložte do šálky s horúcou vodou a nechajte cca 5 minút odstáť. Pokračovanie na ďalšej strane.