Vychudnutý na kosť: Rakovina pľúc Johna Wayna drasticky zmenila. Dva mesiace pred smrťou vyhlásil, že chce dlho žiť

John Wayne, vlastným menom Marion Michael Morrison, zomrel na rakovinu pľúc ako 72-ročný.

John Wayne, vlastným menom Marion Michael Morrison, zomrel na rakovinu pľúc ako 72-ročný.

Fotogaléria

Osudová preventívka

V súkromnom živote si rád vypil, príliš tvrdo pracoval, fajčil a málo spal. Nesmrteľnosť Johna Wayna ohrozila až rutinná zdravotná prehliadka, ktorá ukázala, že v jeho tele drieme zákerná rakovina pľúc. Jedinou šancou na záchranu bola operácia, ktorú podstúpil hneď dvakrát, uvádza Variety. 

Prvý zákrok sprevádzali komplikácie, pri ktorých Waynovi opuchlo celé telo. Druhý pokus bol úspešnejší, no stál ho takmer celé pľúca. Vzhľadom na odhalenie viacerých rakovinových tkanív, súhlasil s experimentálnou liečbou. Stav, v ktorom sa nachádzal však zapríčinil, že k nej už nikdy nedošlo. 

Nepoučiteľný

Lekári Waynovi oznámili, že musí prestať fajčiť, a hoci si svoj zlozvyk pestoval 40 rokov, v túžbe zostať nažive dokázal prestal. Nie však nadlho, sedem rokov pred smrťou začal fajčil opäť.

Stále platí, že pod drvivú väčšinu prípadov rakoviny pľúc sa podpisuje fajčenie, no nielen aktívne. Riziko predstavuje aj vdychovanie cigaretového dymu nefajčiarmi v zadymenom prostredí, ale aj znečistené ovzdušie či genetická predispozícia.

Najskôr vás "len" svrbí koža: Rakovina prsníka kosí stále viac Sloveniek, zistite, či ste ohrozená Zobraziť článok

Chybou je, že jeden z prvých viditeľných symptómov - typický "fajčiarsky kašeľ" - veľa ľudí prehliada. Doc. MUDr. Ivan Solovič, CSc., svetová kapacita v oblasti tuberkulózy a pľúcnych chorôb upozorňuje, že "každý kašeľ, ktorý trvá dlhšie ako tri týždne, by mal byť vyšetrený pľúcnym lekárom. Takisto zmena kvality dýchania, dýchavičnosť, či pískanie na prieduškách." Pokračovanie na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});