Takých krásnych bolo málo: Svet obletela nádherná fotka mladého Paula Newmana

Herec, držiteľ Oscara, podnikateľ, profesionálny pretekár, aktivista a filantrop. Málokto vie, že korene hollywoodskeho sexidola siahali ...

Herec, držiteľ Oscara, podnikateľ, profesionálny pretekár, aktivista a filantrop. Málokto vie, že korene hollywoodskeho sexidola siahali na Slovensko. 

Fotogaléria

Paul Newman. Preslávený elegán so žiarivými modrými očami je dodnes považovaný za jedného z najkrajších a zároveň najtalentovanejších mužov, ktorí zdobili Hollywood.

Syna majiteľa obchodu so športovými potrebami motivovala k herectvu matka milujúca divadlo. A tu sa pristavme. 

Matka Paula Newmana, Terézia Fecková, sa narodila v dedine Ptičie pri Humennom. Po smrti matky odcestovala zo Slovenska za otcom do Ameriky. V tom čase mala 9 rokov. V Spojených štátoch sa vydala za Artura Sigmunda Newmana zo židovskej, poľsko-maďarskej rodiny. V roku 1925 sa im narodil syn Paul Leonard Newman.

Alain Delon
Alain Delon nechce žiť: Nenávidím túto dobu, je mi z nej na vracanie Zobraziť článok

Paul bol veľmi nadaným a všestranným dieťaťom. Vynikal v športe, no lákalo ho divadlo. Účinkovanie na Broadwayi (1953) mu prinieslo prvé filmové úlohy v Hollywoode, ktoré odštartovali jeho hviezdnu kariéru.

Netrvalo dlho a stal sa úchvatným. Pamätať si ho môžete z filmov Frajer Luke, Hazardný hráč či Farba peňazí, kde podal výkon ocenený Oscarom (1987).

Odzbrojujúco krásny. Pozrite si fotku Paula Newmana z filmového festivalu v Benátkach 1963 >>

Práca mu išla od ruky. Zarobené peniaze neváhal investovať do vlastnej potravinárskej spoločnosti s názvom Newman's Own. Svoj podiel na jej zisku venoval charite. Podľa ctinsider.com Newmanove dary presiahli 535 miliónov dolárov. Boli tiež súčasťou programu financujúceho tábory pre deti trpiace HIV, rakovinou a inými vážnymi chorobami. Jeho meno je dodnes pojmom v mnohých filantropických kruhoch.

Najštedrejšie celebrity
Rebríček najštedrejších celebrít: Kto si neváha vyhrnúť rukávy či darovať 25 tisíc náhodnej okoloidúcej? Zobraziť článok

Herec na Slovensko nikdy nepricestoval. Zomrel 27. septembra 2008 vo veku 83 rokov na následky rakoviny pľúc. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});