Že občas zhrešíte väčšou porciou pri návale práce, smútku alebo stresu, je normálne. V poriadku to ale nie je, pokiaľ sa to stane trvalým pravidlom.
Odborníčka na stravovacie návyky Dr. Helen Coulthardová z univerzity De Montfort v Leicesteri (DMU), spolupracovala s výskumníkmi z Lincolnovej univerzity na testovaní 360 žien v snahe zistiť, ako možno jedlo a hudbu použiť na zmiernenie negatívnych emócií. Výsledky experimentálnej štúdie uverejnil aj web dmu.ac.uk.
Účastníčky boli požiadané, aby si vybavili smutné spomienky. Potom počúvali svoju vopred vybranú hudbu, alebo ich nechali tri minúty v tichu, a potom sa zúčastnili testu s malým občerstvením.
Tie, ktoré jedli v tichosti, zjedli viac ako osem gramov občerstvenia, zatiaľ čo tie, ktoré počúvali hudbu, zjedli podstatne menej – štyri až päť gramov.
Docentka psychológie Dr. Annemieke Van den Tol uviedla: „Veľa ľudí sa pri negatívnych emóciách obracia na rôzne žánre hudby ako na samoliečbu. Môže to byť užitočná a účinná cesta na uvoľnenie alebo zmiernenie smútku, stresu alebo hnevu.“ Pokračovanie na ďalšej strane.