Zber a skladovanie obľúbeného kôstkovitého ovocia je v plnom prúde. Svojou chuťou, vôňou a priaznivými účinkami pre ľudské telo sa radí k top ovociu v našich končinách.
Kto má v záhrade či pri dome vhodnú pôdu a klimatické podmienky, určite si zasadil aj broskyňu. Zrelý plod obsahuje až 88 % vody, 9 % cukrov a je bohatým zdrojom minerálov (draslík, vápnik, sodík, železa, zinok, horčík) a vitamínov (A, B3, C, E, K), ktoré nám rýchlo navodia mentálnu pohodu. Navyše majú nízky glykemický index 26, takže sú vhodné pre aj cukrovkárov.
Sladká dužina oranžovo červenej farby už na pohľad láka na zahryznutie. A urobili by ste dobre, nakoľko látky v nich obsiahnutie majú protinádorové a protirakovinové vlastnosti, zabraňujú vzniku cukrovky, fenolové zlúčeniny v šupke pomáhajú udržiavať zdravé srdce. Priaznivo pôsobia na správne fungovanie očí svojou dávkou betakaroténu, fosfor posilňuje zuby a kosti a vláknina broskýň nám robí dobre aj na trávenie.
Jedinou ich nevýhodou asi je, že neznášajú dlhé skladovanie. Najlepšie sú pri priamej konzumácii. Či už len tak z ruky, alebo vo forme čerstvých ovocných pohárov a štiav, zapečené v chutných koláčoch, alebo zamrazené či zavarené pre dlhodobé uskladnenie.
Pokiaľ ste sa ich už najedli dosýta, a stále neviete čo s nimi, pričom ste plnými košíkmi obdarovali celú rodinu, je čas nakúpiť poháre a ide sa zavárať! Pokračovanie na ďalšej strane.