Existujú "skratky" urýchľujúce chudnutie? Odpovedá Michal Páleník, odborník na výživu z Extrémnych premien

Michal Páleník sa v relácii Extrémne premeny staral o jedálničky súťažiacich. Aj vďaka jeho radám schudli, zlepšili si zdravie a cítili ...
  • Zdroj: osobný archív M. P.

Michal Páleník sa v relácii Extrémne premeny staral o jedálničky súťažiacich. Aj vďaka jeho radám schudli, zlepšili si zdravie a cítili sa lepšie.

Vráťme sa ešte na chvíľu k pandémii a tiež k obdobiu chorôb. Aké zložky by mala obsahovať strava počas choroby? Je možné sa vďaka správnej strave rýchlejšie uzdraviť? A na čo by sme určite nemali zabudnúť? 

“Ak sme chorí, zväčša nám nechutí jesť. Odporúčam preto jedávať kašovitejšie, ľahko stráviteľné jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu aj na konzumáciu. Takéto jedlá príliš nezaťažujú tráviaci systém. Celkovo by jedlo počas choroby nemalo byť „ťažké“ na trávenie a vyhýbať by sme sa mali najmä nasýteným tukom (živočíšne tuky, vyprážané a mastné jedlá). 

Ideálne je napríklad ovocie pomixované s ovsenou, ryžovou, špaldovou, pohánkovou a inou obilninovou, či pseudo obilninovou kašou s trochou bieleho probiotického jogurtu, prípadne pár orechov, alebo semienok. Rovnako sú vhodné aj teplé vývary.

Tieto jedlá majú spoločné to, že obsahujú vysoký podiel tekutín, ktorých zvýšený príjem je počas choroby dôležitý. Ovocie je dôležité kvôli cukru, ako rýchlemu zdroju energie. Ale pozor, jeho alternatívou nie sú sladkosti.. Sladké keksy a napolitánky v skutočnosti obsahujú okrem cukru aj veľa nezdravých tukov zaťažujúcich trávenie.

Cukor v ovocí je naopak kombinovaný s vlákninou, ktorá pomáha imunitnému systému v boji s antigénmi (vírusy, baktérie a pod.). Navyše ovocie obsahuje vitamíny, hlavne vitamín C. Pri chorobe je rovnako dôležitý aj zvýšený pitný režim. Ideálna je čistá voda a čaje – zázvorový, šípkový a bylinné čaje.” 

“Mať stravu pod kontrolou znamená do veľkej miery mať pod kontrolou seba.” - Michal Páleník

Skús nám v skratke opísať jeden deň vhodnej stravy pre dospelého človeka a tiež jeden deň stravovania sa dieťaťa.

“Ak sa stravujeme s deťmi ako rodina, ideálne je jedávať jedlá, ktoré má  rád každý z členov rodiny. Na raňajky odporúčam rôzne typy kaší s čo najširšou paletou ovocia na vrchu, aby jedlo vyzeralo lákavo. Do kaše viete „schovať“ doslova všetko. Jogurt, tvaroh, med, vločky, škoricu, kakao. Dá sa povedať, že čokoľvek do kaše dáte, dieťa zväčša zje, ak je na vrchu pekné farebné ovocie.

Na desiatu a olovrant sú ideálne kombinácie napríklad: ovocie s orechmi. Acidofilné mlieko. Pre deti pokojne zmiešať s medom, kakaom, alebo karobom. Prípadne rozmixovať banán, tvaroh, kakao, a bobuľové ovocie. 

Nevládala som vyjsť na druhé poschodie bez toho, aby som sa nespotila.
Príbeh Evy, ktorá schudla 22 kíl: Synovi sa posmievali, že ho porodila SLONICA. Po prebdenej noci som urobila VEC, ktorá stopercentne zafungovala! Zobraziť článok

Na obed uprednostnite celozrnné prílohy: celozrnné cestoviny, ryžu, pohánku, amarant, quinou, zemiaky v šupke, pšeno, proso a podobné komplexné sacharidy. Ako potraviny bohatšie na bielkoviny odporúčam použiť ryby, chudé mäso, strukoviny a čo sa týka tukov, trochu olivového alebo repkového oleja, avokádo, semienka, orechy, tučné ryby.

V každom prípade by mala byť k obedu podávaná aj miska ľubovoľného šalátu. Pred jedlom môžete zjesť misku polievky, ideálne zeleninovú, ako je „Minestrone“, vývar so zeleninou a podobne. Deťom dajte do vývaru, resp. do takmer každej polievky, kde sa to hodí, aj trošku cestovín s rôznymi „tváričkami“, hviezdičkami a podobne, nech si k jedlu vypestujú pozitívny návyk. 

Na večeru odporúčam vyskúšať rôzne formy jedál, ktoré sa podobajú pochutinám, avšak sú vhodnejšie na dlhodobé jedenie. Podobne, ako už spomínané cuketové kolieska s mozzarellou a šunkou, alebo pečený cícer – kúpený v konzerve a upravený v teplovzdušnej trúbe s troškou korenia, zelerové “hranolky”, prípadne opečené bataty, ktoré majú zároveň sladšiu chuť a môžu najmä deťom viac chutiť.

Neodporúčam však do uvedených potravín pridávať zbytočne veľa oleja. Ku spomínaným jedlám je úplne v poriadku pridať napríklad kus celozrnného pečiva, trošku kvalitnej šunky, alebo grilované tofu, ktoré sa dá robiť na mnoho spôsobov.” 

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});