Existujú "skratky" urýchľujúce chudnutie? Odpovedá Michal Páleník, odborník na výživu z Extrémnych premien

Michal Páleník sa v relácii Extrémne premeny staral o jedálničky súťažiacich. Aj vďaka jeho radám schudli, zlepšili si zdravie a cítili ...
  • Zdroj: osobný archív M. P.

Michal Páleník sa v relácii Extrémne premeny staral o jedálničky súťažiacich. Aj vďaka jeho radám schudli, zlepšili si zdravie a cítili sa lepšie.

Ako stopnúť prejedanie sa u dospelého človeka? 

“V prvom rade potrebujete identifikovať hlavné príčiny, ktoré spúšťajú prejedanie a fakt, že si vyberáte primárne nezdravé jedlá. V takomto prípade je ideálne komunikovať problém s odborníkom. Všeobecne je častokrát spúšťačom chronický stres, prípadne dlhodobo vypestované zlé stravovacie, pohybové a spánkové návyky.

Snažte sa preto o vytvorenie si systému v stravovaní. Systému, v ktorom jedávate pravidelne každý deň v približne rovnakom čase 3 až 5-krát denne vrátane snackov. Naučíte tak svoje telo kľúčovému návyku zvanému „pravidelnosť“. Niektorí ľudia preferujú tzv. intuitívne jedenie, pri ktorom si „telo vypýta samo“ keď niečo potrebuje. Z mojich skúseností však tí ľudia, ktorí majú problémy s hmotnosťou, či už je privysoká, alebo prinízka, nie sú adeptami na intuitívne jedenie.

Ak by si ich telo vypýtalo naozaj to, čo potrebuje, neriešili by problémy so životosprávou, ktoré majú. Zväčša, ak si už telo “vypýta”, tak je to mnohokrát neskoro a vy len hasíte akútny stav namiesto toho, aby ste mu predchádzali. Intuitívne jedenie, chronický stres a blahobyt jednoducho nejdú dokopy.” 

Hoci je to potrebné a nevyhnutné, málokomu sa úprimne chce dlhodobo chudnúť a postupne strácať kilogramy. Existujú nejaké “skratky” na chudnutie? 

“Skratky nefungujú, funguje kalorický deficit a zmena návykov. Keď budete jesť dlhodobo menej energie, ako vydáte, schudnete. Čím nižší príjem energie a vyšší výdaj, tým rýchlejšie chudnete. To čo však často nechceme počuť je, že čím rýchlejšie chudneme a čím väčší je rozdiel medzi príjmom energie a výdajom, tým náročnejšie je následne udržať si „vysnívanú“ hmotnosť pod kontrolou.

Je to praxou overené a vedou potvrdené už dlhé roky. Stále sa nájdu „experti“ paradoxne aj s dobrým vzdelaním, ale asi nulovou praxou, prípadne silnejšou (napríklad finančnou) motiváciou, ktorí tvrdia, že chudnúť prudko a rýchlo je to najsprávnejšie riešenie. V drvivej väčšine prípadov to tak vôbec nie je.” 

Ilustračná foto
Poškodeným pažerákom to nekončí: Bulímia vám zničí telo, rodinu... proste úplne všetko, hovorí Emma v rozhovore Zobraziť článok

S akým problémom za tebou ľudia v čase pandémie doteraz chodili a aj chodia najčastejšie? 

“Primárne chcú schudnúť, niekedy si chcú zlepšiť zdravie a inokedy zas zvýšiť športový výkon. Najčastejšie mi klienti tvrdia, že chcú iba schudnúť, ale skutočný problém, ktorý chcú riešiť, je dosiahnuť trvalú zmenu.

Presne o túto trvalú zmenu sa spolu s mojimi kolegami a odborníkmi v rámci Planeat snažíme. Identifikujeme problém, navrhneme riešenie a stojíme pri klientovi, kým nie je schopný fungovať sám a hlavne dlhodobo v novom režime, ktorý čo najviac prispôsobíme jeho podmienkam.” 

Účinnosť jeho metód potvrdzujú stovky spokojných klientov.

Niektorí ľudia dokážu byť na seba prísnejší alebo naopak jemnejší, ako je možno potrebné. Podľa čoho teda človek naozaj vie, že sa nezdravo stravuje? Napríklad, niekto môže mať pocit, že nejedáva až tak zle, poprípade sa môže hodnotiť až príliš kriticky...

“Signálov, ktorými rozpoznáme, že niečo v životospráve nie je v poriadku je viacero: 

Máme vysokú hmotnosť – príliš priberáme na tukovej hmote 

Máme príliš nízku hmotnosť – veľmi málo tuku a svalov 

Máme zdravotné problémy – najmä v súvislosti s chronickými, neprenosnými ochoreniami, tzv. civilizačnými ochoreniami ako sú cukrovka 2. typu, obezita, srdcovo-cievne problémy, ale aj rakovina, psychologické a niektoré neurologické ochorenia. 

Pravdou je, že strava ovplyvňuje takmer všetko, čo sa v našom tele deje. Príznakom zlej stravy môže byť preto aj oslabená imunita, psychická nepohoda, zlý spánok, hlad, zlá kvalita pleti, vlasov, zlý zrak, zlá telesná kondícia – športový výkon, krehké kosti, bolesti oporného a pohybového aparátu (kosti, svaly) a mnoho iných príznakov a komplikácií.” 

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});