Psychologička Dominika Rajznerová: Slovné spojenie “chcem sa zabiť” zadávajú do internetového vyhľadávača mladí Slováci najviac

Pandémia bola pre mnohých mimoriadne náročným obdobím. Sebapoškodzovanie, alkohol... To je iba zlomok problémov, ktoré odborníci v súvislosti ...
  • Zdroj: instagram / @psycho_logicka

Pandémia bola pre mnohých mimoriadne náročným obdobím. Sebapoškodzovanie, alkohol... To je iba zlomok problémov, ktoré odborníci v súvislosti s izoláciou zaznamenali.

Aké existenčné problémy trápili počas pandémie rodiny na Slovensku?

Komplexný pohľad na slovenské rodiny zrejme nedokážeme ponúknuť, avšak v období pandémie prichádzali v zvýšenom počte ľudia, ktorí prišli o prácu a obávali sa, ako si budú môcť zabezpečiť základné životné potreby. Kontaktovali nás ľudia, ktorí kvôli strate práce nemohli zostať vo svojom podnájme a boli na ceste na ulicu.

Nevedeli, kam sa obrátiť, čo robiť. Tiež nás kontaktovali rodičia, najmä z jedno-rodičovských rodín, ktorí v období pandémie nedokázali svojim deťom a sebe zabezpečiť to, čo potrebovali.

Ilustračná foto
Poškodeným pažerákom to nekončí: Bulímia vám zničí telo, rodinu... proste úplne všetko, hovorí Emma v rozhovore Zobraziť článok

A čo domáce násilie? Zaznamenali ste viac prípadov? V čom vy vidíte hlavný problém a zároveň príčinu? 

V prvej vlne pandémie u nás na linkách pomoci kontakty týkajúce sa domáceho násilia vzrástli až päťnásobne. Rodiny boli izolované, nútené tráviť čas spolu a obete nemali možnosť ísť na istý čas do školy, či do práce – agresori rovnako.

Napätie v rodinách vzrastalo, konflikty eskalovali a v niektorých rodinách prerástli až do domáceho násilia. V iných sa už existujúce domáce násilie ešte prehĺbilo. 

Násilie nie je v žiadnom prípade akceptovateľné, nech má akúkoľvek okolnosť či príčinu. Človek, ktorý násilie pácha, potrebuje odbornú pomoc v tom, aby sa naučil zvládať svoje negatívne pocity inak, ako ventilovaním sa na úkor iných ľudí.

Ako sa má teda bežný človek vyrovnať s úzkosťou a stresom spôsobeným stratou práce, partnera či zmyslu života? 

Úzkosť a stres z takýchto životných udalostí sú enormné. Akékoľvek pocity zasiahnutí ľudia prežívajú, sú normálne. Netreba v nich však zostávať osamote, ale byť aspoň fyzicky so svojimi blízkymi.

Ak blízki ľudia k dispozícii nie sú, je možné obrátiť sa na linky pomoci, kde je možné aj dlhodobejšie sprevádzanie takýmito udalosťami. Užitočné v tom celom je zameriavať sa na blízku budúcnosť, napr. len na to, aby sme zvládli dnešný deň. A v tom dni sa dokázali postarať aspoň o svoje základné potreby, akými sú jedlo, spánok a základná hygiena.

Aj tieto činnosti vyžadujú množstvo energie. V IPčku sme vytvorili pomáhajúce materiály pre ľudí, ktorých zasiahla strata blízkeho človeka, alebo prežívajú pocity úzkosti, depresie či iné. Je možné ich nájsť na našich webových stránkach.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});