Ak si aj vy často hovoríte, veď dám si len jeden pohár sódy denne, zbystrite. Nasledujúce slová vás a hlavne vaše telo pravdepodobne príliš nepotešia.
Kto by nemal rád dobrý studený drink na schladenie sa, poprípade, ako bonus k chutnému jedlu. Ak je týmto drinkom sóda, či sladený nápoj, tak by ste to s ich pitím nemali príliš preháňať.
Sóda, limonáda, ovocný džús a spol.
Štúdia z roku 2015, pochádzajúca z Tufts Univerzity, prišla so zistením, že ľudia, ktorí pijú jeden a viac pohárov sódy, či iných sladených nápojov denne sú vystavení vyššiemu riziku stukovatenia pečene. Väčší risk je, samozrejme, pre ľudí, ktorí sú okrem toho ešte aj obézni, či trpia nadváhou.
Tieto tvrdenia podporila aj nedávna štúdia z National Institutes of Health z roku 2020, ktorá zistila, že dlhodobé užívanie kukuričného sirupu – nachádzajúceho sa v ochutených drinkoch (aj v sóde) preukázalo zhoršenie bariéry črevnej steny, ako aj zápal pečene.
Hlavným rizikom je, že veľa spracovaných jedál obsahuje kukuričný sirup a ľudia si tak často ani neuvedomujú, koľko fruktózy a cukru denne naozaj skonzumujú. Aké ďalšie negatíva so sebou prináša pitie sladených nápojov a sódy, sa dozviete na ďalšej strane.