Kontaminovaná drevená doska na krájanie? Vyhnite sa BAKTÉRIÁM ukrytým v dreve! Takto ho vyčistíte správne

Doska na krájanie je neoddeliteľnou súčasťou krájania ovocia, zeleniny aj mäsa či rýb. Vzhľadom na mnohostranné využitie je o to dôležitejšie, ...
  • Zdroj: Getty/Liudmila Chernetska

Doska na krájanie je neoddeliteľnou súčasťou krájania ovocia, zeleniny aj mäsa či rýb. Vzhľadom na mnohostranné využitie je o to dôležitejšie, aby bola čistá - aby sa minimalizovalo riziko chorôb spôsobených baktériami.

Postup je jednoduchý. Nezabudnite používať šetrné prípravky, aby ste drevo potenciálne nepoškodili. Mydlo na umývanie riadu s teplou vodou je dostačujúce. Jedlá sóda je dobrou voľbou, ak sa na doske objaví zmena farby. Destilovaný biely ocot alebo 3% peroxid vodíka sú tiež vynikajúce dezinfekčné prostriedky.

Nenechajte ich zahynúť.
Zemina izbových rastlín plná bielych škvŕn: Vodný kameň či pleseň, ktorá kvetiny ZNIČÍ? Toto by vám nenapadlo! Zobraziť článok

Ak chcete dezinfikovať jedlou sódou, posypte ňou dosku a vydrhnite ju pomocou polovice citróna. Citrónová šťava je kyslá a môže zabiť niektoré baktérie a pachy na povrchu dreva. Dokáže tiež zosvetliť škvrny a rozjasniť farbu.

Alebo nastriekajte dosku destilovaným bielym octom, ktorý je tiež kyslý a zabíja baktérie a taktiež odstraňuje pachy.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});