Vyprážanie s olivovým olejom: Naozaj (ne)škodí? Existujú názory ZA aj PROTI, na toto si dávajte pozor

Olivový olej predstavuje stredomorský pôžitok. Mnoho ľudí však nevie, či môže na olivovom oleji vyprážať. Ruky preč alebo ísť do toho? ...
  • Zdroj: Pexels/ Polina Tankilevitch

Olivový olej predstavuje stredomorský pôžitok. Mnoho ľudí však nevie, či môže na olivovom oleji vyprážať. Ruky preč alebo ísť do toho? Ako je to naozaj?

Zdravé, no bohužiaľ citlivé na teplo 

Teraz obráťme pozornosť na druhý faktor. Polynenasýtené mastné kyseliny žiaľ komplikujú odpoveď na otázku, či môžete s olivovým olejom vyprážať. Sú zdravé, o tom niet pochýb! Neznášajú však teplo. Aj pri miernom zahriatí sa rozkladajú na toxické látky, preto ich konzumácia vo všeobecnosti nie je dobrý nápad.

Vietnamské jarné závitky
Túto lahôdku si vychutnáte v každom ročnom období: Vietnamské jarné závitky Goi cuon KROK ZA KROKOM Zobraziť článok

Záver teda znie: oleje s vysokým podielom polynenasýtených mastných kyselín nie sú vhodné na ohrievanie či dokonca vyprážanie.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});