Olivový olej predstavuje stredomorský pôžitok. Mnoho ľudí však nevie, či môže na olivovom oleji vyprážať. Ruky preč alebo ísť do toho? Ako je to naozaj?
Paradajkový šalát s mozzarellou, caponata, cestoviny, polenta alebo rizoto bez olivového oleja? Nemysliteľné! Nielenže je jednou z najzdravších potravín, ale aj vrcholom stredomorskej kuchyne! No naozaj je dobré s olivovým olejom vyprážať?
Oleje vhodné na vyprážanie by mali mať dve dôležité vlastnosti: vysoký bod zadymenia a nízky obsah polynenasýtených mastných kyselín. Bod zadymenia označuje teplotu, pri ktorej olej začína vypúšťať toxické výpary. V prípade kvalitného, filtrovaného olivového oleja, je to relatívne vysoké, okolo 190-210 stupňov.
Existujú aj čísla 130-175 stupňov, ale tie sa týkajú nekvalitných alebo nefiltrovaných olivových olejov. Takže z hľadiska dymového bodu je olivový olej na vyprážanie výborný nápad. Avšak pozor! Tam to nekončí.