Používaním ohňa na prípravu jedál urobili naši pravekí predkovia veľký krok vpred. Uznajte, minimálne také mäso chutí stokrát lepšie pečené ako surové. A týka sa to viacerých pokrmov.
Dobre vieme, že pre naše zdravie je nevhodná konzumácia surového mäsa (môže obsahovať baktérie, vírusy, parazity či toxíny). Ani to však neodradí milovníkov takého tatárskeho bifteku. Tí si k nemu síce dopriavajú hojnosť surového cesnaku a silnej pálenky, ale jeden nikdy nevie.
Ďalšou surovou klasikou sú vajíčka (tu hrozí riziko salmonely), ktoré kedysi pili pre lepší hlas najmä speváci. Kto to niekedy po ich vzore vyskúšal… tomu sa úprimne čudujeme.
Medzi príznaky ich „otravy jedlom“ patrí nevoľnosť, vracanie, hnačka, kŕče v bruchu, horúčka či bolesť hlavy. Ale na povestnej čiernej listine je viac potravín, ktoré musia byť tepelne upravené, inak vám hrozia nepríjemné zažívacie problémy. Taká zelenina sa má síce jesť najmä surová (mrkva, kaleráb, cibuľa, paprika, paradajky, reďkvička…), ale sú výnimky, kedy sa to naozaj neodporúča.