Počujete pri dýchaní pískanie v pľúcach, alebo máte nábeh na zníženú funkciu pľúc, astmu či chronickú obštrukčnú chorobu? Tak teraz zbystrite pozornosť.
Fotogaléria
Štúdiu zameranú na konzumáciu istého druhu zeleniny a posilnenia pľúc uverejnil vedecký časopis ERJ Open Research.
Podľa nej tvrdí skupina dánsky vedcov, že konzumovanie veľkého množstva listovej (listový kel, žerucha, špenát…) a kapustovej (brokolica, kapusta, karfiol, ružičkový kel…), zeleniny, ako aj strukovín, posilňuje svojim výdatným konzumentom pľúca. Môže za to hlavne vyššie množstvo v nich obsiahnutého vitamínu skupiny K.
Spomínanú zeleninu treba jesť spolu s kvalitným olejom (napr. olivovým), pretože vitamín K sa rozpúšťa v tukoch. Podľa výskumu z Kodanskej univerzity pod vedením Dr. Torkila Jespersena u ľudí s nízkou hodnotou „K-áčka“ v krvi je vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť nedostatočnou funkciou pľúc.
Výber redakcie