August je aj mesiacom dozrievania tmavomodrých čučoriedok. Nedajte sa pomýliť malými rozmermi bobúľ, skrývajú v sebe veľa zdraviu prospešných látok.
Fotogaléria
Dajú sa jesť samotné, ale výborne dotvárajú a dochucujú rôzne dezerty, ovocné misy, koláče alebo nápoje. Plody obsahujú triesloviny, vitamíny (A, skupiny, B, C, K) a mnohé iné zdravé látky (antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, resveratrol, kyselinu listovú…) a prvky ako horčík, draslík, mangán, železo, meď či zinok, ktoré sú okrem iného aj stavebnými kameňmi pevných kostí a kĺbov.
Navyše nám čučoriedky chránia srdce, zvyšujú celkovú imunitu, zlepšujú nočné videnie a šeroslepotu, chránia pred stareckou demenciou, pomáhajú pri zápale močových ciest a črevných ochoreniach.
Obsiahnuté antioxidanty môžu znížiť zápaly v tele, spomaliť rast nádorov a predchádzať alebo utlmiť rozvoju viacerých druhov rakoviny.