Nájdete ju v každej kuchyni na svete. Bielu sypkú soľ okrem kuchárov používajú aj cukrári, ale neslúži iba ako dochucovadlo, pre náš život je veľmi dôležitým prvkom.
Fotogaléria
Záver? Dôležitá je hlavne striedma konzumácia soli bez ohľadu na jej pôvod. Za neškodnú dávku je pre zdravých ľudí považovaných maximálne 7-8 g denne, aby boli zabezpečené všetky dôležité životné funkcie tela.
Kedy príjem soli znížiť?
Snažte sa vyhýbať rafinovanej soli a používať tú s miernym množstvom jódu, pretože jeho nadmerná konzumácia môže spôsobovať nevoľnosť či bolesti hlavy. Pri ochoreniach obličiek, nadváhe, vysokom krvnom tlaku a ochoreniach srdca je nutné príjem soli znížiť.
Vedeli ste, že: Himalájska soľ sa síce ťaží, no z hľadiska pôvodu je morská. Za jej ružovú farbu môže kontaminácia železom, a obsahuje 80 zdraviu prospešných látok (horčík, vápnik, fosfor…). Naše telo zaťažuje oveľa menej ako bežná kuchynská soľ.