Naozaj sú klíčiace zemiaky jedovaté? A dá sa vôbec zabrániť tomu, aby prezreli?
Kedy ich radšej vyhodiť?
Ak je väčšina zemiakov postihnutá zelenými škvrnami a klíčkami, zemiaky patria do organického odpadu. Aj také, ktoré chutia horko, dlho klíčili alebo sú scvrknuté, by mali mať rovnaký osud.
Dôvod? Obsah solanínu je zvýšený a jed sa nezničí ani pri varení, ani v tráviacom systéme človeka. Zelený klíčiaci zemiak navyše neobsahuje takmer žiadne vitamíny, minerály a bielkoviny. Voda na varenie by sa tiež nemala znovu používať, pretože solanín je rozpustný vo vode a tepelne stabilný.
Kedy môžete jesť klíčiace zemiaky?
Malé zelené škvrny a krátke klíčky (takzvané oči) sa dajú odstrániť. Ak má hľuza málo zárodkov, zdravotné riziko nehrozí.
Keďže až 80 percent solanínu sa nachádza priamo pod šupkou, mali by ste zemiaky vždy pre istotu ošúpať a následne tepelne spracovať. Deti by sa šupkám zo zemiakov mali definitívne vyhýbať!