Bāozi je druh čínskych knedličiek, ktoré môžu mať rôzne plnky a pripravujú sa na pare. Môžu byť sladké aj slané. Tieto buchty sú v Ázii veľmi rozšírené.
Plnka:
Jarnú cibuľku nakrájame, zázvor a cesnak nastrúhame a všetko odložíme. Do misy dáme mleté mäso, sójovú omáčku, soľ, cukor, biele korenie, trochu sezamového oleja a kukuričný škrob. Krúživými pohybmi suroviny miešame asi 5 minút. Potom pridáme jarnú cibuľku, cesnak, zázvor, mleté mäso a znovu všetko miešame asi 10 minút, aby sa všetky suroviny dobre spojili. Výsledok prikryjeme potravinovou fóliou a necháme marinovať v chladničke 2 hodiny.
Cesto:
V miske zmiešame múku a sušené droždie. Do ďalšej misky s vlažnou vodou dáme čerstvé droždie a premiešame. Pridáme cukor a rastlinný olej a dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Túto zmes potom nalejeme do misy s múkou a znovu premiešame.
Keď múka nasaje tekutú zmes, začneme rukami vypracovávať cesto. V nasledujúcom kroku cesto preložíme na hladkú pracovnú plochu a miesime ho ďalších 5 minút.
Cesto necháme odpočinúť prikryté potravinovou fóliou, kým zdvojnásobí svoj objem. Potrvá to asi hodinu a pol v závislosti od teploty v miestnosti.
Príprava a servírovanie:
Cesto vyberieme z misy a miesime 5 minút, aby sme ho zbavili vzduchových bublín. Vyformuje valec, ktorý nakrájame na 8 rovnakých častí a urobíme z nich buchtičky. Kým pracujeme s jednou buchtičkou, zvyšné prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa nevysušili. Buchtičku pomúčime a valčekom vyvaľkáme na placku, tak, aby v strede bola hrubšia ako po stranách.
Z chladničky vytiahneme plnku a rozdelíme ju na 8 rovnakých častí. Do stredu každej vyvaľkanej placky dáme jednu časť plnky. Na dlaň si položíme placku a druhou rukou na okrajoch placky robíme záhyby v rade za sebou. Dobre ich pritláčame, aby sa neotvárali. Nakoniec knedličku dobre uzavrieme. Každú knedličku položíme na samostatný kúsok papiera na pečenie na dno paráka a necháme odpočinúť 45 minút.
Po tomto čase ich postavíme na paru nad vriacou vodou aj s papierom na pečenie. Na pare varíme asi 15 minút. Nakoniec stiahneme z plameňa a pokrievku trochu pootvoríme. Takto ich necháme odstáť 5 minút, aby nespľasli.
Knedličky baozi servírujeme s čiernym octom, sójovou omáčkou, horčicou alebo zmesou sójovej omáčky, čierneho octu a sezamového oleja.