Vedeli ste, že na Slovensku sa stretáva niekoľko kávových kultúr a miešajú sa tu zvyky spôsobov pitia kávy z rôznych krajín? Sme trochu ako Taliani, trochu ako Balkánci, nepohŕdame ani americkou kávovou kultúrou, ani veľkými šálkami teplej kávy, ako pijú severania.
O tom, že si potrpíme na dobrú kávu, svedčí aj vysoký záujem o kávovary. Skoro v každej domácnosti sa nejaký nachádza. „Urobiť dobrú kávu je celá veda. O finálnej chuti a kvalite kávy nerozhoduje len jej pôvod a druh, ale aj čerstvosť, spôsob praženia, hrúbka zomletia, teplota vody pri extrakcii, trvanie extrakcie aj tlak.
Ľudia sa nás stále pýtajú, ako si majú svoj kávovar doma nastaviť. Snažíme sa im čo najlepšie poradiť a pripomíname tiež, že aj ten najlepší mlynček sa po čase zatupí a aj ten najlepší kávovar bude mať po čase zanesené trúbky, takže si vyžaduje údržbu.
No ešte dôležitejšia je čerstvosť kávy“ dodáva Monika Matúšová. "Myslím si, že by bolo fér, keby sme si ako národ nadšených kávičkárov mohli bežne v obchode kúpiť slovenskú zrnkovú kávu svetovej kvality. Naše pražiarne takú vedia urobiť, len treba, aby sa im podarilo preniknúť do obchodov. Myslím si, že slovenskí milovníci kávy si to zaslúžia.“