Môže sa čokoláda pokaziť? A o čom vypovedá jej prípadný biely povlak? Čítajte.
Pozor aj na škodcov!
Trvanlivosť čokolády ovplyvňujú najmä dva faktory. Na jednej strane je dôležitá teplota, pri ktorej bola čokoláda skladovaná. Je vhodné ju udržiavať na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Čím viac cukru čokoláda obsahuje, tým dlhšie vydrží. Mliečna a biela čokoláda mávajú dlhšiu trvanlivosť ako kvalitná čokoláda, ktorá sa neskladá len z cukru.
Mali by ste si dávať pozor na škodcov. Napríklad mole a chrobáky. Ak čokoláda okrem bieleho povlaku aj zreteľne plesnivie a nepríjemne zapácha, už by sa nemala jesť. Ak už čokoláda nechutí tak aromaticky ale nepokazila sa, stále je vhodná napríklad na pečenie.