Nadpis nie je vôbec nadnesený. Už starovekí Rimania ju popri strave poznali aj ako liek. Táto červená zelenina je úžasná pre naše zdravie a telo.
Cvikla patrí medzi naše najzdravšie druhy zeleniny, a má aj veľmi nízky obsah kalórii (cca 43 kcal na 100 gramov). Hoci primárne konzumujeme len podzemnú červenú časť, aj listy sú plné vitamínov a minerálov, ktorých prísun náš organizmus ocení. Viete ich využiť v šalátoch alebo šťave, v ktorej listy prekryjú zemitú chuť buľvy.
Maximálna odporúčaná dávka sú 3 dcl cviklovej šťavy (napr. športovci pred tréningom), pri vyššej riskujete plynatosť, kŕče a tráviace problémy.
Je bohatým zdrojom vitamínov (provitamín A, viacerých zo skupiny B, C, E) a minerálov (kremík, mangán, draslík, horčík, fosfor, meď, železo, sodík, vápnik, zinok, selén). Je významný antioxidant a skvelou zásobárňou vlákniny.
Cvikla je najlepšia surová, kedy nestráca nič zo svojich priaznivých látok. Tepelnou úpravou niektoré jej zdravotné benefity slabnú, alebo sa strácajú.