Mrkvu zaslúžene považujeme za malý vitamínový poklad. Okrem množstva zdraviu prospešných látok je nízkokalorická a navyše skvele chutí.
Fotogaléria
Ako nám mrkva pomáha?
- Jej betakarotén sa v našej pečeni premieňa na vitamín A, ktorý pomáha očiam proti ochoreniam spôsobených vekom alebo účinkom nadmernej námahy.
- Podiel beta karoténu ochraňuje aj bunky pred poškodením a spomaľuje ich starnutie.
- Jej prírodný pesticíd Falcarinol zmenšuje pravdepodobnosť rakoviny pečene, prsníka a hrubého čreva.
- Rastlinný pigment má silný antioxidačný účinok podporuje náš imunitný systém a zdravie pokožky.
- Vďaka vysokým dávkam karotenoidov (betakarotén, alfa karotén, luteín) sa znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb.
- Udržiava vám zdravé zuby a ďasná.
- Pri týždennom množstve šesť mrkiev klesá aj riziko vzniku mozgovej príhody.
- Vďaka vláknine sa nám prečisťuje hrubé črevo a urýchľuje vylučovanie.
Jesť mrkvu môžete aj denne, ale samozrejme v rozumnom množstve, tzn. 1 až 2 kusy. Lebo ak to preženiete, tak sa vaša pokožka vďaka betakaroténu zafarbí do oranžového odtieňa.
PS: Videli ste už zajaca v okuliaroch? Nevideli, lebo pravidelne je mrkvu :)