Poďme sa porozprávať o niečom skutočne odpornom: páchnucej, vlhkej špongii v kuchyni!
Poznáte to, páchne to ako zmes pokazeného jedla a plesní… Toto vás presvedčí, aby ste špongiu vymenili za lufu!
Kuchynská špongia je miestom pre množenie baktérií. Môže ich obsahovať až 10 miliónov na centimeter štvorcový! Zoznam najbežnejších typov zahŕňajú E. coli, Zlatý stafylokok či salmonelu. Všetky spomenuté môžu spôsobiť celý rad príznakov – od naoko nevinnej žalúdočnej nevoľnosti až po závažné infekcie, kŕče, hnačku a vracanie.
V závažnejších prípadoch sa môže vyvinúť infekcia, ktorá si vyžaduje návštevu lekára. Ak máte navyše oslabený imunitný systém, so špongiou sa naozaj neoplatí riskovať!
Podľa štúdie National Sanitation Foundation trvá len niekoľko hodín, kým baktérie začnú vo vlhkej špongii rásť, pričom v priebehu jedného jediného dňa môže táto huba obsahovať milióny baktérií.