Tradičný japonský rezancový RAMEN si uvaríte aj doma: Pozor, nič pre uponáhľané kuchárky!

Príprava polievky ramen je jednoduchá, hoci zaberie veľa času. Je rovnako potrebné dodržať čas prípravy aj čas odstátia. Výsledok potom ...

Príprava polievky ramen je jednoduchá, hoci zaberie veľa času. Je rovnako potrebné dodržať čas prípravy aj čas odstátia. Výsledok potom bude stáť za to.

Fotogaléria

Príprava (12 hodín + čas odstátia):

(Tip: Ak chceme pripraviť zdravý ramen, nepoužijeme mäso. Skrátime tak čas prípravy na dve a pol hodiny)

Vývar:

Kosti umyjeme a na jednu hodinu ich namočíme do studenej vody, aby sa odstránili nečistoty. Potom ich precedíme a vložíme do hrnca s vodou. Varíme 30 minút, pričom každých 5 minút odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Precedíme a opláchneme pod studenou tečúcou vodou.

Kosti opäť vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cesnak, zázvor nakrájaný na kúsky, mrkvu na krúžky a cibuľu na štvrtiny. Prikryjeme a necháme variť 10 hodín na miernom plameni, občas premiešame a dolejeme vodu. Vývar potom precedíme a necháme jednu hodinu odstáť. Cez noc ho odložíme do chladničky.

Ilustračné FOTO
Do hodiny na stole: Pripravte si HIT japonskej kuchyne ako profíčka! Podrobný recept, ako na GYOZU Zobraziť článok

Chashu (mäso na ramen):

Rovnako ako vývar, aj pri chashu sa odporúča pripraviť ho deň pred podávaním, nakoľko musí tiež cez noc odstáť v chladničke. V nádobe (vhodnej do rúry na pečenie) pripravíme marinádu zo sójovej omáčky, sake, mirin, vody, roztlačených strúčikov cesnaku, zázvoru a agávového sirupu.

Premiešame, aby sa cukor rozpustil. Mäso zvlášť osolíme a okoreníme, zrolujeme a zviažeme potravinárskym špagátom. Vložíme ho do marinády, prikryjeme tak, že necháme malý otvor. Pečieme 3 ½ hodiny na 150 °C. Po upečení vyberieme mäso z rúry, následne overíme, či je mäkké a dobre prepečené a necháme ho vychladnúť jednu hodinu v izbovej teplote. Cez noc ho necháme odstáť v chladničke.

Ilustračné FOTO
Do hodiny na stole: Pripravte si HIT japonskej kuchyne ako profíčka! Podrobný recept, ako na GYOZU Zobraziť článok

Omáčka na marinovanie:

Zázvor ošúpeme a nakrájame, cesnak nasekáme. Do hrnca dáme mirin a sake a privedieme do varu na dve minúty. Potom pridáme sójovú omáčku, cukor, zázvor a cesnak. Premiešame, aby sa cukor rozpustil a na miernom plameni varíme ďalších 10 minút.

Zmes preložíme do misky a necháme vychladnúť. Do tejto omáčky potom pridáme vodu a ponoríme do nej uvarené vajcia. Necháme marinovať v chladničke 6 hodín, doba marinovania nesmie presiahnuť 20 hodín. 

Ajitsuke tamago (marinované vajce):

Vajcia musia mať pred varením izbovú teplotu. Vajcia vložíme do vriacej vody a povaríme 6 minút. Potom vajcia vyberieme a ponoríme do vody s ľadom na 15 minút, aby sa prestali variť. Následne vajcia ošúpeme.

Vývar dashi na ramen:

Sušenú riasu kombu umyjeme a namočíme ju do pol litra vody na 15 minút. Následne zohrejeme na miernom ohni, a keď voda začne vrieť, tak ju z ohňa odstavíme. Prikryjeme a necháme odstáť 10 minút. Potom pridáme katsuobushi a na najmenšom plameni povaríme 5 minút. Vývar odstavíme, precedíme do misy, kde pridáme sójovú omáčku, omáčku chashu, mirin a všetky suroviny dobre lyžicou premiešame

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});